Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Adres

Geen

Historisch adres

Statiestraat 12

Opmerkingen

De patriciërswoning van Leys bestaat niet meer. In 1897 verhuisde het 6,5 meter lange kunstwerk La promenade sur les remparts naar het stadhuis van Antwerpen (Grote Markt 1). Daar hangt het nog steeds en is het tijdens een rondleiding te bezichtigen.

Van Gogh in

Leyszaal

 1. 25 nov. 1885

In 1883, een paar jaar voor zijn bezoek aan Antwerpen, noemde Vincent het schilderij La promenade sur les remparts van de Vlaamse schilder Hendrik (Henri) Leys (1815–1869) een van de allermooiste schilderijen die hij kende. Toen hij in Antwerpen aankwam, bezocht hij dan ook vrijwel direct de patriciërswoning van Leys waar het schilderij hing.

Hoewel Vincent ernaar uitkeek om dit schilderij te zien, viel het hem enigszins tegen. Hij had de compositie anders verwacht en de kleur viel hem tegen. Bovendien was het licht slecht; toen Vincent de zaal bezocht was deze onverlicht en hij gaf daarom een fooi aan de “bonne” om de kroonluchter aan te laten steken om zo alles beter te bekijken. Ondanks alle teleurstellingen vond hij wel dat de figuren “superbe” waren afgebeeld. In Leys’ schilderijen zag Vincent een tijdloos sentiment.

Relevante brieven van Vincent
 1. Tot nu toe geen relevante brieven gevonden.
Verder lezen
 1. Guido Persoons

  Vincent van Gogh te Antwerpen in 1885-1886 : zijn opleiding in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen als bijdrage tot de vorming van zijn kunstenaarschap
  In: Periscoop, Vriendenkring van de Koninklijke Academie, 14-1 (1990)
 2. Mark Tralbaut

  Van Gogh te Antwerpen
  Antwerpen, 1958
 3. Louis van Tilborg en Ella Hendriks

  Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
  Amsterdam, 2011
 4. Ella Hendriks en Louis van Tilborgh

  New views on Van Gogh’s development in Antwerp and Paris: an integrated art historical and technical study of his paintings in the Van Gogh Museum
  Universiteit van Amsterdam, proefschrift, 2006
 5. Marije Vellekoop, Sjraar van Heugten

  Vincent van Gogh tekeningen, deel 3: Antwerpen en Parijs 1885 – 1888
  Amsterdam, 2001