+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Musée Ancien
Antwerpen, België

  • 25 nov. 1885

Na zijn aankomst in Antwerpen bezocht Vincent verschillende musea. Zo ook het Musée Ancien waar oude kunst hing. Hier zag hij verschillende schilderijen van Hollandse en Vlaamse oude meesters zoals Peter-Paul Rubens, Frans Hals, Rembrandt, Jacob Jordaens en Jan van Eyck. Vooral van het schilderij Vissersjongen van Frans Hals (c. 1630) was Vincent weg. Hij vond het zo bijzonder mooi omdat:

‘‘ik onder ’t volk van hier zooveel types zie die mij aan dien tijd doen denken.’’ Lees de hele brief

Vincent was een fan van het werk van Hals. Hij bewonderde de stijl van hem en Rembrandt: snel schilderen en het aanzetten van vormen met slechts enkele penseelstreken. Vincent vond het een genot om een schilderij te zien dat niet helemaal "zorgvuldig was gladgestreken".

Verder lezen

Guido Persoons
Vincent van Gogh te Antwerpen in 1885-1886 : zijn opleiding in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen als bijdrage tot de vorming van zijn kunstenaarschap
In: Periscoop, Vriendenkring van de Koninklijke Academie, 14-1 (1990) 

Mark Tralbaut
Van Gogh te Antwerpen
Antwerpen, 1958

Louis van Tilborg en Ella Hendriks
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
New views on Van Gogh’s development in Antwerp and Paris: an integrated art historical and technical study of his paintings in the Van Gogh Museum
Universiteit van Amsterdam, proefschrift, 2006

Marije Vellekoop, Sjraar van Heugten
Vincent van Gogh tekeningen, deel 3: Antwerpen en Parijs 1885 – 1888
Amsterdam, 2001

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen