Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Download wandeling
Legenda
 1. Image
 2. Image
Historisch adres

rue du Pavillon 5, Cuesmes

Opmerkingen

Rue du Pavillon 5 bestaat niet meer, maar het naastgelegen pand waar Vincent ook woonde nog wel. In dat huis is nu het museum Maison Van Gogh gevestigd dat zich richt op Vincents verblijf in de Borinage.

Van Gogh in

Edouard Francq

 1. Begin augustus 1879
   - begin juli 1880

Nadat Vincents contract als lekenprediker bij het Belgische Evangelisatie Comité niet verlengd werd, trok hij naar het plaatsje Cuesmes. Daar vond hij onderdak bij de predikant Edouard Joseph Francq (1819 – 1902). Het zal een zware tijd voor Vincent geweest zijn, want hij had voor de zoveelste keer een mislukking op werkgebied achter de rug en had daarmee niet alleen zichzelf, maar ook zijn familie weer in verlegenheid en verwarring gebracht. De situatie moet nijpend zijn geweest, want de briefwisseling tussen Theo en Vincent kwam bijna een jaar lang stil te liggen. Gefascineerd door de Borinage en de types die hij om zich heen zag, tekende Vincent veel:

“Zit dikwijls tot laat in den nacht te teekenen om wat souvenirs vast te houden en gedachten te versterken die het zien van de dingen onwillekeurig opwekken.” Lees de hele brief

Al in 1879 had Vincent van zijn oude baas Tersteeg een verfdoos en schetsboek gekregen die hij binnen de kortste keren half vol getekend had. Over Vincents tijd bij Francq is door het ontbreken van briefwisselingen en andere bronnen verder weinig bekend. Bovendien is het niet duidelijk tot wanneer hij precies bij Francq bleef. 

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Georges Duez

  Vincent van Gogh au Borinage
  Mons, 1986
 2. Geneviève Eeckaut

  Van Gogh au Borinage
  Marcinelle, 1990
 3. Sjraar van Heugten (red.)

  Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
  Brussel, 2015