Filter
Filters
Toegankelijkheid
Het huis van de familie Denis
Image
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Adres

Rue Wilson 221, Colfontaine

Historisch adres

Rue du Petit-Wasmes 81, Wasmes

Opmerkingen

Het huisje was tot voor kort zeer vervallen, maar wordt gerestaureerd. In 2015 wordt Maison Van Gogh De Colfontaine geopend.

Van Gogh in

Familie Denis

 1. Eind december 1878
   - begin augustus 1879

Aangekomen in de Borinage vond Vincent door bemiddeling van de koopman Benjamin Vanderhaegen onderdak bij de boer Jean Baptiste Denis en dienst vrouw Estere Fiévez in Petit-Wasmes. Vincent werkte op dat moment als lekenprediker voor het Belgische Evangelisatie Comité. De huur van 30 francs per maand was laag, omdat Vincent ’s avonds de kinderen van het gezin onderwees. In zijn vrije tijd tekende hij kaarten van Palestina in de hoop die te verkopen aan scholen en catechisatieklassen. Volgens overleveringen maakte Vincent tekeningen van familie Denis: een portret van mevrouw Denis, grootmoeder die de koeien melkt, soep maakt of koffie maalt en grootvader die de paarden inspant. Vincent gaf de tekeningen aan de familie, maar deze zijn vermoedelijk naderhand verscheurd.

Vincent onthield zichzelf van alle luxe, gaf al zijn kleding weg aan de zieken en at zo eenvoudig mogelijk. Zijn kosthuis vond hij eigenlijk te comfortabel en hij huurde daarom een klein huisje voor zichzelf om in te wonen. Daar waren zijn ouders zo zeer op tegen dat vader Van Gogh naar de Borinage afreisde om Vincent van gedachten te doen veranderen. Mét succes: in een brief uit maart 1879 schreef Vincent aan zijn broer Theo:

“Heb een klein huisje gehuurd waar ik wel geheel en al zou willen wonen maar dat nu, daar Pa en ook ik zelf beter vindt dat ik bij Denis woon, alleen voor werkplaats of studeerkamer dient. Daar heb ik nog prenten aan den muur en van allerlei.” Lees de hele brief

Vincent bleef tot eind augustus 1879 bij de familie Denis wonen; daarna werd zijn contract door het Belgische Evangelisatie Comité niet verlengd en vertrok hij naar Cuesmes. De familie Denis behield een plek in Vincents hart blijkt uit een brief die hij in 1888 aan zijn vriend en kunstenaar Eugène Boch schreef:

“Als u ooit naar Petit-Wasmes gaat, wilt u dan informeren of Jean Baptiste Denis (boer) en Joseph Quinet (mijnwerker) er nog wonen en hun namens mij zeggen dat ik de Borinage nooit vergeten ben en dat ik het nu nog steeds graag zou terugzien.” Lees de hele brief

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Georges Duez

  Vincent van Gogh au Borinage
  Mons, 1986
 2. Geneviève Eeckaut

  Van Gogh au Borinage
  Marcinelle, 1990
 3. Sjraar van Heugten (red.)

  Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
  Brussel, 2015