Filter
Filters
Toegankelijkheid
Oude plattegrond
Bekijk route
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Historisch adres

10 Lee Place, Lewisham

Opmerkingen

Het is onbekend of het huidige pand aan 10 Lee Place, Lewisham het pand is waar de familie Gladwell was gevestigd. Weet u het? Laat het ons weten via het comment veld onderaan deze pagina.

Van Gogh en

Familie Gladwell

 1. 17 aug. 1876

Vincent van Gogh had Harry Gladwell (1857-1927) leren kennen in Parijs toen hij daar in 1875 bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie werkte. Hoewel hij Harry aanvankelijk maar een vreemde jongen vond, werden ze zeer goede vrienden. De vader van Harry, Henry William Gladwell, had een galerie in Londen op 20-21 Gracechurch Street. Toen Vincent na Parijs naar Ramsgate en Isleworth was verhuisd, kwam Harry hem eens opzoeken en Vincent bezocht zowel de galerie als het familiehuis van de Gladwells en logeerde er zelfs een nachtje. Op 18 augustus 1876 schreef hij over een bezoek aan de Gladwells:

“Gisteren ben ik bij Gladwell geweest, die voor eenige dagen thuis is; er gebeurde iets heel treurigs in zijne familie; zijne zuster, een meisje vol leven met donkere oogen en haar, 17 jaar, is gevallen bij het paardrijden, op Blackheath, zij was buiten kennis toen men haar opnam en is 5 uur later, zonder weer tot zich zelven gekomen te zijn, gestorven.Zoodra ik hoorde wat er gebeurd was en dat Gladwell thuis was ben ik er heen gegaan.─ Gisteren morgen 11 uur vertrok ik van hier en had eene lange wandeling naar Lewisham, de weg ging van ’t eene eind van Londen naar het andere, om 5 uur was ik bij Gladwell. Ik was nog naar hun winkel gegaan maar die was gesloten.” Lees de hele brief

Vincent had een lange wandeling gemaakt om zijn vriend te bezoeken; om van Isleworth via de galerie naar Lewisham te gaan, moest hij 30 kilometer afleggen.

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Martin Bailey

  Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
  London, 1990
 2. Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden

  Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
  Amsterdam, 2013
 3. Jan Meyers

  De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
  Amsterdam, 1989
 4. Ronald Pickvance

  English influences on Vincent van Gogh
  London, 1974