Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Bekijk route
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Historisch adres

17 Southamptonstreet

Opmerkingen

Het is onbekend of het huidige pand aan 17 Southamptonstreet het pand is waar Goupil & Cie I was gevestigd. Weet u het? Laat het ons weten via het comment veld onderaan deze pagina.

Van Gogh in

Goupil & Cie I

 1. 19 mei 1873
   - 26 okt. 1874

In mei 1873 kwam Vincent van Gogh in Londen aan om daar bij de vestiging van de internationale kunsthandel Goupil & Cie te werken. De jaren ervoor had hij ervaring opgedaan in het Haagse filiaal. In Londen had Goupil geen toonzaal, maar alleen een magazijn van waaruit het prenten verspreidde. In originele schilderijen handelde het niet; de zaak werd daarom eigenlijk meer beschouwd als een groothandel in reproducties en Vincent hield zich vooral bezig met administratieve taken. Voor Vincent een reden om te verzuchten:

“Het gaat mij hier all right, ik heb een prettig te huis & al is de zaak niet zoo opwekkend als die in den Haag”. Lees de hele brief

Omdat Vincent door het karakter van de Londense zaak niet zoveel kunstwerken zag, verzocht hij zijn broer Theo om hem goed op de hoogte te houden van schilderijen die hij zag en van nieuwe uitgaven van etsen en litho’s. Het voordeel van het werk in Londen was dat Vincents werkdagen aanzienlijk korter waren dan bij Goupil in Den Haag. Maar, zo merkte hij op, er werd zeker niet minder hard gewerkt. Hij begon om negen uur ’s ochtends en werkte dan tot zes uur, zodat hij daarna nog voldoende tijd voor zichzelf had om te wandelen, te lezen of brieven te schrijven. Op zaterdag was hij zelfs al om vier uur ’s middags klaar. Hij wandelde dagelijks vanaf zijn kosthuis naar werk, een wandeling van ongeveer drie kwartier die hem altijd over de Westminster bridge voerde. Met zijn werk verdiende hij 90 pond per jaar, een aardig salaris. 

In januari 1875 nam Goupil & Cie de zaak Holloway & Sons op 25 Bedford Street over en opende in februari. Vincent was niet bij de voorbereiding van de opening van de nieuwe zaak aanwezig geweest, omdat hij tijdelijk naar de Parijse vestiging overgeplaatst was. De reden daarvan is niet bekend, maar mogelijk had zijn familie daarop had aangestuurd, omdat hij een zware gemoedstoestand had en de Londense lucht hem geen goed zou doen. Misschien was dit een tegenvaller voor Vincent, want hij had juist gehoopt van dienst te kunnen zijn als er meer schilderijenhandel zou plaatsvinden. Dit blijkt uit wat hij zijn broer eerder schreef:

“’t is misschien goed dat ik hier ben & vooral later als den handel in schilderijen wat importanter wordt zal ik misschien van nut kunnen zijn.” Lees de hele brief

Uiteindelijk werd Vincent in het voorjaar van 1875 naar de hoofdvestiging van Goupil & Cie in Parijs overgeplaatst. In eerste instantie zou het van tijdelijke aard zijn, maar Vincent zou niet meer terugkeren naar Londen.

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Martin Bailey

  Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
  London, 1990
 2. Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden

  Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
  Amsterdam, 2013
 3. Jan Meyers

  De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
  Amsterdam, 1989
 4. Ronald Pickvance

  English influences on Vincent van Gogh
  London, 1974