+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Kosthuis Parker
Londen, Engeland

  • 11 aug. 1874 - 25 okt. 1874
  • 1 jan. 1875 - 15 mei 1875

In juli 1874 was Vincent van Goghs zusje Anna ook naar Londen gekomen, ze woonden toen samen in het kosthuis bij de familie Loyer. Over de komst van Anna verheugde Vincent zich:

“Ik verlang er zoo naar haar wat meer te kennen dan ik nu doe, want eigentlijk hebben we in de laatste jaren maar heel weinig van elkaar gezien & kennen we elkaar maar half.” Lees de hele brief

Al vrij snel na Anna’s komst verhuisden zij naar het pension van John Parker en zijn vrouw aan 395 Kennington Road: een huis dat helemaal met klimop begroeid was. Samen wandelden ze veel. Anna woonde slechts twee weken met Vincent bij de Parkers, want daarna vond ze een baan in Welwyn, waar ze naartoe verhuisde. Vincent werd op zijn beurt tijdelijk overgeplaatst naar Goupil & Cie in Parijs. Bij terugkomst in Londen in januari 1875 nam hij weer intrek bij de Parkers op Kennington Road. Anna kwam nog weleens op bezoek, maar klaagde over Vincents humeur. In april 1875 overleed de dertienjarige dochter van meneer en mevrouw Parker aan een longontsteking. Diezelfde dag maakte Vincent een schets van Streatham Common.

Verder is er niet veel bekend over zijn verblijf in het pension van de Parkers, omdat er weinig correspondentie uit die periode bewaard is. Vincent verliet Kennington Road in mei 1875, omdat hij werd overgeplaatst naar de vestiging van Goupil & Cie in Parijs waar hij eerder al tijdelijk had gewerkt.

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent van Gogh
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen