+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Alyscamps
Arles, Frankrijk

  • 20 feb. 1888 - 8 mei 1889

Vincent schilderde de Alyscamps vier keer. Deze laan met graftombes dateert uit de Romeinse tijd en lag enkele honderden meters buiten het centrum van Arles. Vincent maakte de schilderijen eind oktober 1888 toen Paul Gauguin ook in Arles verbleef. Twee van de schilderijen die hij maakte, Alyscamps (Het vallen van de bladeren), hingen op Gauguins kamer in het 'Gele Huis'. Vincent beschreef een van de schilderijen in een brief aan zijn broer Theo:

“Ik denk dat je het Vallen van de bladeren dat ik heb gemaakt, mooi zult vinden. Het zijn lila populierenstammen die door de lijst worden afgesneden daar waar de bladeren beginnen. Die boomstammen staan als pilaren langs een laan met links en rechts een rij oude Romeinse graftombes in blauw lila. Welnu, de grond is bedekt, als met een tapijt, met een dikke laag oranje en gele gevallen bladeren. Ze vallen nog steeds als sneeuwvlokken. En in de laan donkere figuurtjes van geliefde. Bovenaan het schilderij een felgroene wei en geen lucht of bijna geen.” Lees de hele brief

Gauguin maakte ook twee schilderijen van de Alyscamps.

Verder lezen

Marije Vellekoop, Roelie Zwikker
Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
Amsterdam, 2007

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen