Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Historisch adres

Place Lamartine 30

Van Gogh in

Café de la Gare

Vincent huurde vanaf 7 mei 1889 voor één franc per nacht een kamer in Café de la Gare aan het Place Lamartine. Als atelier had hij inmiddels het ‘Gele Huis’ in gebruik. Vincent raakte bevriend met de café-eigenaren Joseph en Marie Ginoux. Dat belette Vincent niet om ruzie met hen te maken over het feit dat hij vond dat hij teveel moest betalen:

“Ik had de bedoelde kostbaas, die al met al geen slecht mens is, uitgescholden en gezegd dat ik, om me te wreken voor het onnodig betalen van zoveel geld, die hele smerige tent van hem zou schilderen om mijn geld terug te krijgen.” Lees de hele brief

Zo bracht Vincent drie nachten door te midden van de ‘nachtuilen’ in het café en schilderde hij Het nachtcafé. Daarin probeerde hij ‘de vreselijke menselijke harstochten’ te verbeelden met de complementaire kleuren rood en groen. Op het doek is Joseph Ginoux te zien, naast het biljart met witte kleding aan. Ook Paul Gauguin, die zich vanaf half oktober bij Vincent voegde in het ‘Gele Huis’, maakte een schilderij van het nachtcafé. Op Gauguins schilderij is op de voorgrond Marie Ginoux te zien die aan tafel zit. In Marie Ginoux zagen zowel Vincent als Gauguin een ware Arlésienne, met haar donkere haar en lokale kleding. Beiden maakten portretten van haar. Toen Vincent in Saint-Rémy woonde, schilderde hij haar portret diverse keren op basis van een getekend portret van Gauguin. 

Toen Vincent op 8 mei naar Saint-Rémy verhuisde, sloeg hij zijn meubels uit het ‘Gele Huis’ op bij Café de la Gare. Hij bezocht de Ginouxs vanuit de inrichting nog tweemaal en correspondeerde met hen.

Werken hier gemaakt

De Arlesienne (Marie Ginoux),1888

De Arlesienne (Marie Ginoux),1888

Olieverf op doek, 92,3 x 73,5 cm

Musée d'Orsay, Parijs

  Relevante brieven van Vincent
  Verder lezen
  1. Marije Vellekoop, Roelie Zwikker

   Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
   Amsterdam, 2007