Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Download wandeling
Legenda
  1. Image
  2. Image
Adres

Place du Forum

Opmerkingen

Op de plek van het voormalige Café du Forum is nog steeds een café gevestigd.

Van Gogh in

Café du Forum

  1. 9 sep. 1888
     - 14 sep. 1888

In september 1888 schilderde Vincent het terras van Café du Forum op het Place du Forum. Dit doek (Caféterras bij nacht) is inmiddels wereldberoemd. Hij schilderde het ’s nacht ter plekke:

“Vroeger tekenden ze, en dan maakten ze overdag het schilderij naar de tekening. Maar mij bevalt het goed om het onmiddellijk te schilderen. Weliswaar kan ik het donker blauw voor groen houden, blauwlila voor rozelila, aangezien je het karakter van de toon niet goed kunt onderscheiden. Maar het is de enige manier om van die conventionele zwarte nacht af te komen met dat armzalige bleke en wittige licht, terwijl toch een eenvoudige kaars ons al de rijkste tinten geel en oranje geeft.” Lees de hele brief

Vincents nachtelijke schilderpartij trok de aandacht van de lokale pers. Op 30 september 1888 stond in de Chronique artistique et musicale het volgende bericht: “Het is ons ter ore gekomen dat Mr. Vincent, een impressionistische schilder, ‘s avonds bij het licht van gaslampen op een van onze pleinen werkt.”

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
  1. Marije Vellekoop, Roelie Zwikker

    Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
    Amsterdam, 2007