+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Café du Forum
Arles, Frankrijk

  • 9 sep. 1888 - 14 sep. 1888

In september 1888 schilderde Vincent het terras van Café du Forum op het Place du Forum. Dit doek (Caféterras bij nacht) is inmiddels wereldberoemd. Hij schilderde het ’s nacht ter plekke:

“Vroeger tekenden ze, en dan maakten ze overdag het schilderij naar de tekening. Maar mij bevalt het goed om het onmiddellijk te schilderen. Weliswaar kan ik het donker blauw voor groen houden, blauwlila voor rozelila, aangezien je het karakter van de toon niet goed kunt onderscheiden. Maar het is de enige manier om van die conventionele zwarte nacht af te komen met dat armzalige bleke en wittige licht, terwijl toch een eenvoudige kaars ons al de rijkste tinten geel en oranje geeft.” Lees de hele brief

Vincents nachtelijke schilderpartij trok de aandacht van de lokale pers. Op 30 september 1888 stond in de Chronique artistique et musicale het volgende bericht: “Het is ons ter ore gekomen dat Mr. Vincent, een impressionistische schilder, ‘s avonds bij het licht van gaslampen op een van onze pleinen werkt.”

Verder lezen

Marije Vellekoop, Roelie Zwikker
Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
Amsterdam, 2007

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen