+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Restaurant Carrel
Arles, Frankrijk

  • 20 feb. 1888 - 7 mei 1888

Bij aankomst in Arles huurde Vincent de eerste twee maanden een kamer in hotel en restaurant Carrel dat eigendom was Albert Carrel en diens vrouw Cathérine Carrel-Garcin. Het hotel was een gebouw van twee verdiepingen en had een klein terras op het dak en een balkon op de eerste verdieping. Toen Vincent er net was, schreef hij zijn broer Theo:

“Bij vlagen heb ik het gevoel dat mijn bloed weer min of meer wil gaan stromen, wat de laatste tijd in Parijs niet het geval was. Ik kon echt niet meer.” Lees de hele brief

Resultaat van Vincents toegenomen werklust was dat hij in de eerste drie dagen al drie studies had gemaakt, namelijk Een oude Arlésienne, Sneeuwlandschap en Gezicht op een slagerswinkel. Het zou een voorbode zijn van zijn productiviteit in Arles.

Al snel na zijn aankomst klaagde Vincent over het hotel waar hij woonde en werkte: hij had constant het gevoel dat hij werd opgelicht, teveel geld betaalde en kreeg naar zijn idee nooit fatsoenlijk eten voorgeschoteld. De hoteleigenaar klaagde op zijn beurt dat Vincent teveel ruimte in beslag nam met al zijn schilderspullen. Na een meningsverschil over het betalen van de huur verliet Vincent op 7 mei het hotel en huurde hij een kamer in Café de la Gare. Zijn huisbaas hield nog even zijn spullen achter, maar werd door rechtspraak gedwongen het weer aan Vincent terug geven. Als atelier huurde Vincent al sinds 1 mei een kamer in het 'Gele Huis'. Achteraf verzuchtte hij dat hij niet gelukkig was geweest in hotel Carrel en dat zijn gezondheid had geleden onder het slechte eten en de slechte wijn: “puur vergif”.

Verder lezen

Marije Vellekoop, Roelie Zwikker
Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
Amsterdam, 2007

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen