Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Bekijk route
Legenda
 1. Image
Historisch adres

rue Laffitte 1

Opmerkingen

Het is onbekend of het huidige pand aan rue Laffitte 1 het pand is waar de Impressionistententoonstelling was gevestigd. Weet u het? Laat het ons weten via het comment veld onderaan deze pagina.

Van Gogh in

8e tentoonstelling Impressionisten

 1. 15 mei 1886
   - 15 jun. 1886

Vincent bezocht waarschijnlijk de achtste impressionistententoonstelling die van 15 mei tot 15 juni 1886 werd gehouden in een galerie aan rue Laffitte nr. 1. Daar was onder andere werk te zien van Mary Cassat, Armand Guillaumin, Camille en Lucien Picasso, Paul Signac en Georges Seurat. Voordat Vincent in Parijs woonde, kende hij het impressionisme voornamelijk van horen zeggen. Eenmaal in Parijs kon hij de tentoonstellingen wél bezoeken en het werk met eigen ogen aanschouwen. Daarom schreef hij in oktober 1886 aan zijn vriend uit Antwerpen Horace Mann Livens:

“In Antwerpen wist ik niet eens wat de impressionisten waren, nu heb ik ze gezien en hoewel ik daar niet bij hoor, heb ik toch veel bewondering voor bepaalde impressionistische schilderijen, Degas, naaktfiguur, Monet, landschap.” Lees de hele brief

Naast de impressionistententoonstelling op de rue Lafitte waren de belangrijkste tentoonstellingen met impressionistisch werk die Vincent tijdens zijn verblijf in Parijs bezocht de Ve exposition internationale de peinture bij Georges Petit (15 juni-15 juli 1886) en de IIème exposition de la Société des Artistes Independants (20 augustus-21 september 1886). 

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Nienke Bakker

  Van Gogh en Montmartre
  Amsterdam, 2011
 2. Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov

  Van Gogh à Paris
  Parijs, 1988
 3. Ella Hendriks en Louis van Tilborgh

  Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
  Amsterdam, 2011