Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Bekijk route
Legenda
 1. Image
Adres

Quai d’Anjou 13

Opmerkingen

Het originele pand bestaat nog steeds, maar is niet publiek toegankelijk. In het naastgelegen pand, op nummer 15, woonde vanaf 1888 kunstenaar Paul Cézanne (Vincent woonde toen al niet meer in Parijs).

Van Gogh en

Atelier Guillaumin

 1. 28 feb. 1886
   - 19 feb. 1888

Vincent raakte in Parijs bevriend met de impressionistische kunstenaar Armand Guillaumin (1841-1927), voor wiens werk en persoonlijkheid hij veel waardering had. Vincent ging regelmatig naar hem toe in zijn studio aan Quai d’Anjou 13, het oude atelier van Charles-François Daubigny. Jaren later haalde Vincent nog eens herinneringen op met zijn broer Theo aan een bezoek dat zij samen aan de kunstenaar brachten:

“Was het geen genoegen bij Guillaumin deze winter de overloop en zelfs de trap, nog afgezien van het atelier, helemaal vol doeken aan te treffen?” Lees de hele brief 

Theo organiseerde in december 1887 een tentoonstelling van Guillaumins werk bij de kunsthandel waar hij werkte: Boussod, Valadon & Cie. Ook had hij een aantal werken van Guillaumin in bezit waaronder Zelfportret met palet en Portret van een jonge vrouw. Voor Vincent, die dol was op portretten, was Guillaumins zelfportret in schilderkunstig opzicht een groot voorbeeld. Hij schreef zijn zusje Willemien:

“Dat geeft wel een voorbeeld van waar men naartoe wil”. Lees de hele brief

Toen Vincent in Arles woonde werd hij onder andere door zijn broer Theo nog goed op de hoogte gehouden van het wel en wee van Guillaumin. Dat hun vriendschap stand hield blijkt uit het feit dat Guillaumin Vincent wilde opzoeken toen die in juli 1890 een dag op bezoek was in Parijs. Helaas kon Vincent alle drukte niet aan en vertrok hij voortijdig weer naar zijn woonplaats Auvers-sur-Oise, zonder Guillaumin te hebben gezien.

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Nienke Bakker

  Van Gogh en Montmartre
  Amsterdam, 2011
 2. Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov

  Van Gogh à Paris
  Parijs, 1988
 3. Ella Hendriks en Louis van Tilborgh

  Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
  Amsterdam, 2011