Van Gogh en
Atelier Russel
rue Pierre Ginier 15
impasse Hélène
Het is onbekend of het huidige pand aan rue Pierre Ginier 15 het pand is waar Atelier Russel was gevestigd. Weet u het? Laat het ons weten via het comment veld onderaan deze pagina.
Van Gogh en
Atelier Russel
Bij het open atelier van de kunstenaar Fernand Cormon, waar Vincent in het voorjaar van 1886 lessen volgde, leerde hij de Australische kunstenaar John Peter Russell (1858-1930) kennen. Ze raakten bevriend en Russell maakte in zijn atelier aan de impasse Hélène nr. 15 een portret van Vincent. De bevriende kunstenaar Archibald Standish Hartrick noemde dit het meest gelijkende portret van hem dat hij kende: beter dan zelfportretten van Vincent of portretten die andere kunstenaars van hem hadden gemaakt. Vincent had het portret in zijn bezit en was er erg aan gehecht. Hij ruilde het werk wellicht tegen zijn schilderij Drie paar schoenen, dat in het bezit van Russell kwam. Naast het portret had Vincent ook Russells werk Zittende naakte vrouw in zijn collectie. Russel had op zijn beurt de litho At Eternity’s gate van Vincent in zijn bezit, en nog een niet-geïdentificeerd schilderij.
Russell was een vermogende kunstenaar die zich door een erfenis helemaal op zijn schilderkunst kon richten. Hij was ook in staat om schilderijen van andere kunstenaars aan te kopen. Zo kocht hij bijvoorbeeld werk aan van Vincents vrienden Armand Guillaumin en Émile Bernard. Vincent wilde, toen hij inmiddels in Arles woonde, graag dat Russell ook een werk van Paul Gauguin zou aankopen en haalde alles uit de kast om Russell zo ver te krijgen: hij schreef hem brieven, zocht aanleidingen om met hem in contact te blijven en stuurde hem zelfs twaalf tekeningen, in de hoop dat Russell dan wel zou moéten reageren op zijn verzoek. Hoewel Russell positief was over het werk van Gauguin kocht hij uiteindelijk geen schilderij van hem aan.
Vincent bleef tot begin 1890 met Russell corresponderen.
Nienke Bakker
Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Ella Hendriks en Louis van Tilborgh