Filter
Filters
Toegankelijkheid
Oude plattegrond
Bekijk route
Legenda
 1. Image
Historisch adres

Boulevard Malherbes 43

Opmerkingen

Het is onbekend of het huidige pand aan Boulevard Malherbes 43 het pand is waar Georges Thomas was gevestigd. Weet u het? Laat het ons weten via het comment veld onderaan deze pagina.

Van Gogh in

Georges Thomas

 1. 19 feb. 1886
   - 19 feb. 1888

Georges Thomas (?-1908), ook wel ‘père Thomas’ genoemd, was een kleine kunsthandelaar die hedendaagse kunstenaars steunde door hun werk tentoon te stellen en aan te kopen. Hij was bijvoorbeeld een van de eersten die het werk van Henri de Toulouse-Lautrec verkocht. Ook Vincents werk hing in 1886-87 in zijn zaak, maar voor zover bekend werd daarvan niets verkocht. Vincents kunst werd destijds niet alleen bij Thomas geëxposeerd, maar ook bij een paar andere kleine Parijse handelaren, zoals Julien Tanguy en bij Pierre Firmin Martin.

Vincent noemde Thomas iemand van “het genre half handelaar, half liefhebber”. Hij kocht namelijk ook werk voor zichzelf aan, zoals een stuk van Émile Bernard (op de door Vincent georganiseerde tentoonstelling in Restaurant du Chalet). Vincent hoopte steun van Thomas te krijgen in de tijd dat het verkopen van werk nog lastig was: toen Vincent in Arles woonde, probeerde hij zijn broer Theo herhaaldelijk zo ver te krijgen om Thomas te benaderen hen geld te lenen als voorschot op de te verkopen werken. 

Relevante brieven van Vincent
Verder lezen
 1. Nienke Bakker

  Van Gogh en Montmartre
  Amsterdam, 2011
 2. Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov

  Van Gogh à Paris
  Parijs, 1988
 3. Ella Hendriks en Louis van Tilborgh

  Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
  Amsterdam, 2011