Filter
Filters
Toegankelijkheid
Boulevard de Clichy, 62, c. 1900
Vincent van Gogh, Portrait of Agostina Segatori, 1887
Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, 1887
Image
Oude plattegrond
Bekijk route
Legenda
 1. Image
Adres

Boulevard de Clichy 62

Opmerkingen

Het pand bestaat niet meer.

Van Gogh in

Le Tambourin

 1. 28 februari 1886
   - zomer 1887

Le Tambourin was een restaurant en cabaret op Boulevard de Clichy 62 in Montmartre dat erg populair was bij kunstenaars. Het werd gerund door de Italiaanse Agostina Segatori (1841-1910) met wie Vincent een affaire had. Hij gaf haar veel bloemstillevens om in de zaak op te hangen, in de hoop deze te verkopen. Dit gebeurde echter niet. Toen Le Tambourin failliet ging in de zomer van 1887 zijn de schilderijen van Vincent vermoedelijk allemaal geveild.

Vincent was een verwoed verzamelaar van Japanse prenten (die hij aankocht bij de kunsthandel van Bing) en hij organiseerde in februari-maart 1887 een verkooptentoonstelling van zijn Japanse prenten in het café. Het kostte hem de nodige inspanning, maar de tentoonstelling was niet echt een succes. Ondanks het feit dat de expositie wel veel invloed had gehad op de kunstenaars Émile Bernard en Louis Anquetin noemde Vincent het in juli 1888 toch een mislukking.

Vincent schilderde twee portretten van Segatori waaronder het werk In het café: Agostina Segatori waarop de café-uitbaatster te zien is, met op de achtergrond Japanse prenten als verwijzing naar de tentoonstelling. Op de tekening Portret van Vincent van Gogh van Henri de Toulouse-Lautrec is Vincent geportretteerd in het café Le Tambourin.

Relevante brieven van Vincent
 1. Tot nu toe geen relevante brieven gevonden.
Verder lezen
 1. Nienke Bakker

  Van Gogh en Montmartre
  Amsterdam, 2011
 2. Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov

  Van Gogh à Paris
  Parijs, 1988
 3. Ella Hendriks en Louis van Tilborgh

  Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
  Amsterdam, 2011