+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Boulevard Mirabeau
Saint-Rémy, Frankrijk

  • 8 mei 1889 - 16 mei 1890

Vincent schilderde tweemaal de hoofdstraat van Saint-Rémy, Cours Est, die na 1891 Boulevard Mirabeau heette. Deze doeken vormen een uitzondering op de werken die hij in Saint-Rémy maakte: hij trok zich liever terug binnen de muren van de inrichting of in de stilte van de overweldigende natuur. Toen Vincent begin juni 1889 voor het eerst het dorp was ingegaan, voelde hij zich helemaal niet goed schreef hij zijn broer Theo:

“Ik ben één keer, en nog wel onder begeleiding, naar het dorp gegaan. Alleen al het zien van de mensen en dingen gaf me het gevoel alsof ik flauw zou vallen en ik voelde me heel beroerd.” Lees de hele brief

Maanden later, begin december, voelde hij zich blijkbaar beter en had hij de moed om het dorp in te gaan en de Rue Menders te schilderen. Hij schreef:

“De laatste studie die ik heb gemaakt, is een gezicht op het dorp – waar ze bezig waren – onder enorme platanen – de trottoirs te repareren. Er staan dus zandhopen op, stenen en gigantische boomstammen – bladeren die vergelen, en hier en daar zie je een gevel en kleine figuurtjes.” Lees de hele brief

Na deze eerste studie De Stratenmakers (‘De grote platanen’) zette hij het onderwerp nog een keer op doek wat resulteerde in een meer uitgewerkt en ingetogen schilderij met dezelfde titel.

Verder lezen

Ronald Pickvance
Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers
New York, 1986

Marije Vellekoop, Roelie Zwikker
Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
Amsterdam, 2007

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen