Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Adres

Kloveniersburgwal 29

Opmerkingen

Het gebouw van het Trippenhuis bestaat nog steeds. De Rijkscollectie is sinds 1885 te zien in het nieuwe Rijksmuseum aan de Stadhouderskade (Museumstraat 1).

Van Gogh in

Trippenhuis

 1. 18 mrt. 1877
 2. 21 mei. 1877
 3. 5 jun. 1877
   - 12 jun. 1877
 4. 7 sep. 1877
 5. 18 sep. 1877

Vincent van Gogh bezocht het Trippenhuis, de voorloper van het Rijksmuseum, met grote regelmaat. Het museum was destijds gratis te bezoeken en herbergde de Rijkscollectie met werken van grootmeesters als Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Vincent bezocht het museum onder andere op tweede pinksterdag 1877 vóórdat hij op bezoek ging bij familie Stricker. Blijkbaar was het zo vanzelfsprekend welke schilderijen hij daar ging bekijken dat hij zijn broer Theo schreef:

“Voor ik naar Stricker ging liep ik nog even op het Trippenhuis om enkele schilderijen nog weer eens te zien, gij weet wel welke.” Lees de hele brief

Toen Vincent in Amsterdam woonde, werd de inrichting van het Trippenhuis aangepakt waardoor enkele ruimtes tijdelijk waren gesloten. Vincent ging regelmatig terug om te kijken of de zalen alweer te bezoeken waren. Begin juli 1877 was dat zover: Vincent schreef aan Theo over de weer geopende zaal waar de Staalmeesters van Rembrandt hing en ‘het bewuste’ portret van Bartholomeus van der Helst. Hiermee bedoelde hij vermoedelijk het portret van Aert van Nes en diens vrouw Geertruida den Dubbelde.

Vincent was zo’n liefhebber van het Trippenhuis dat hij zijn Engelse vriend Harry Gladwell bij een bezoek aan Nederland verzekerde dat hij Holland niet mocht verlaten voordat hij het Trippenhuis had gezien. Uiteindelijk bezocht Gladwell het Trippenhuis twee keer samen met Vincent. Ook probeerde Vincent zijn broer Theo over te halen om naar Amsterdam te komen en met hem in het Trippenhuis de etsen van Rembrandt te bekijken die hij zo prachtig vond.

Voordat Vincent in Amsterdam woonde, bezocht hij het Trippenhuis ook al. Al in 1873 schreef hij een brief waaruit blijkt dat hij het museum kende:

“Weet je dat men te Amsterdam een groot nieuw gebouw zal maken in plaats van het Trippenhuis, dat vind ik best, het Trippenhuis is te klein & vele schilderijen hangen zóó dat men ze niet goed zien kan.” Lees de hele brief

Het nieuwe gebouw waar Vincent over schreef zou er inderdaad komen. Toen Vincent in 1877 in Amsterdam woonde, was men al begonnen met de bouw van het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade dat uiteindelijk in 1885 geopend zou worden en dat Vincent ook zou bezoeken. 

Werken hier gezien

Rembrandt, De vlucht naar Egypte, bij nacht, 1651

Rembrandt, De vlucht naar Egypte, bij nacht, 1651

Ets

Rijksprentenkabinet, Amsterdam

Rembrand, De graflegging van Christus, ca. 1654

Rembrand, De graflegging van Christus, ca. 1654

Ets

Rijksprentenkabinet, Amsterdam

Rembrandt, De Staalmeesters, 1661-1662

Rembrandt, De Staalmeesters, 1661-1662

Olieverf op doek, 191,5 x 279 cm

Rijksmuseum, Amsterdam

Bartholomeus van der Helst, Aerts van Nes, 1668

Bartholomeus van der Helst, Aerts van Nes, 1668

Olieverf op doek, 139 x 125 cm

Rijksmuseum, Amsterdam

Bartholomeus van der Helst, Geertruida den Dubbele, 1668

Bartholomeus van der Helst, Geertruida den Dubbele, 1668

Olieverf op doek, 139 x 125 cm

Rijksmuseum, Amsterdam

  Verder lezen
  1. Reindert Groot, Teio Meedendorp

   Vincent van Gogh over Amsterdam, een stadswandeling rond 1880
   Bussum, 2003
  2. Lekker wandelen in Amsterdam, Van Kattenburg tot Begijnhof, Met Vincent van Gogh door Amsterdam
   VVV Amsterdam
  3. Reindert Groot, Sjoerd de Vries

   Vincent van Gogh in Amsterdam
   Amsterdam, 1990