Filter
Filters
Toegankelijkheid

Van Gogh en

Atelier De Bock

 1. 23 aug. 1881
   - 25 aug. 1881
 2. 27 nov. 1881
   - 11 sep. 1883

Kunstenaar Théophile de Bock (1851-1904) had van 1877 – 1881 een atelier in ‘Huize Rozenburg’, dat hij huurde samen met Tony Offermans (1854-1911) en Jozef Neuhuys (1841-1889). Tijdens zijn bezoek aan Anton Mauve (1838-1888) in augustus 1881 maakte Vincent al kennis met De Bock die direct een goede indruk op hem maakte:

“Ik geloof dat hij een echt schilderstemperament heeft en nog niet zijn laatste woord heeft gezegd.” Lees de hele brief 

Toen Vincent vanaf eind 1881 eenmaal in Den Haag ging wonen hadden ze regelmatig contact en bezochten ze elkaar op hun atelier. De Bock had toen inmiddels een nieuw atelier in een toren bij de Scheveningse ‘Villa Germania’ waar ook andere kunstenaars als Willem de Zwart (1862-1931) en Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) hun atelier hadden. Vincent kwam er regelmatig en wanneer hij in Scheveningen werkte mocht hij daar zijn schildersspullen opslaan. Hoewel Vincent over het algemeen waardering kon opbrengen voor het werk van De Bock, was hij niet altijd onverdeeld enthousiast over zijn karakter:

“Theo zondag ben ik nog weer eens bij de Bock geweest – ik weet niet waarom doch telkens als ik weer bij hem kom voel ik hetzelfde, die kerel is te zwak, hij komt er niet – tenzij hij verandere, tenzij – tenzij – ik vind iets uitgeputs, iets blasé, iets onopregts in hem dat mij beklemt, er is iets teringachtigs in de atmosfeer bij hem aan huis.” Lees de hele brief 

Toch stond dit hun contact niet in de weg, want toen Vincent zich in de zomer van 1883 oriënteerde op de mogelijkheid om wat dichter bij zee te gaan wonen en werken, vroeg hij om inlichtingen bij De Bock, wiens atelier in Scheveningen stond:

“Ik heb met Bock gesproken over woningen te Schevening maar ik mag me wel doodstil houden met den huurprijs van mijn atelier hoog te noemen als ik vergelijk met de lasten waarop anderen zitten. b.v. ’t oude huis van Blommers staat te huur– huurprijs f. 400 en ik betaal f.170 per jaar. Dan is ’t atelier niet grooter dan ’t mijne en wat doelmatigheid van huis betreft zou ik mij houden aan wat ik nu heb. De Bock zelf betaalt evenveel als Blommers. En klopt dit ook met wat ik verl. jaar hoorde omtrent gemiddelden huurprijs. Als er kwestie was van aan zee gaan wonen zou Scheveningen niet in de termen kunnen vallen en zou men meer achteraf moeten gaan, hoek v. Holland b.v. of Marken.” Lees de hele brief

Om gestalte te geven aan zijn wens om meer en beter te kunnen werken aan zee, bedacht Vincent uiteindelijk de oplossing van een pied a terre: hij mocht op zolder bij De Bock zijn schildersspullen bewaren als hij ging schilderen in Scheveningen.

Handige links
 1. Tot nu toe geen links gevonden.

Relevante brieven van Vincent
 1. Tot nu toe geen relevante brieven gevonden.
Verder lezen
 1. Teun Berserik en Feico Hoekstra

  Vincent van Gogh: de vroege jaren (stripboek)
  Amsterdam, 2012
 2. F. Leeman en J. Sillevis

  De Haagse School en de jonge Van Gogh
  Zwolle, 2005
 3. In de voetsporen van Van Gogh

  Wandeling bij De Haagse School en de jonge Van Gogh
  Gemeentemuseum Den Haag, 2005
 4. Michiel van der Mast en Charles Dumas

  Van Gogh en Den Haag
  Zwolle, 1990
 5. Jan Meyers

  De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
  Amsterdam, 1989