Van Gogh in
Burger-gasthuis
Om en Bij; Hoge Zand 2-24 (Almshouses)
Brouwersgracht
Het Burger Gasthuis is inmiddels gesloopt, maar de Geefhuisjes die tegenover het ziekenhuis stonden en die Vincent graag wilde tekenen, staan er nog steeds en geven een goed tijdsbeeld. Het deel van de Brouwersgracht waar het burger-gasthuis stond, heet nu Zuidwal.
Van Gogh in
Burger-gasthuis
In het voorjaar van 1882 lagen zowel George Hendrik Breitner (1857-1923) als Vincent in het Burger Gasthuis, beiden om zich aan een geslachtsziekte te laten behandelen. Voordat Vincent op 7 juni 1882 werd opgenomen, lag Breitner al in het ziekenhuis. Vincent bracht hem toen weleens een bezoek en nam dan tekenspullen voor hem mee. Dat Vincent later ook in het ziekenhuis lag heeft Breitner niet geweten. Hij wist niets van Vincents ziekbed af en verliet het ziekenhuis zonder hem gedag te zeggen. In het ziekenhuis wilde Vincent ook tekenen, hij schreef aan zijn broer Theo:
“ik weet niet of gij de ‘geefhuisjes’ op de Brouwersgracht tegenover ’t gasthuis kent. ik wou daar wel eens gaan teekenen als het weer het toelaat. ik maakte deze week er reeds een paar krabbels. Het zijn eenige rijen huisjes met kleine tuintjes die naar ik meen aan het armbestuur hooren.” Lees de hele brief
Deze armenhuisjes staan er nog steeds.
Het Burger Gasthuis was in 1823 opgericht aan de Zuidwal en had zestig bedden om een bevolking van 40.000 mensen te dienen. In 1865 werd er een nieuw pand voor het gasthuis gebouwd, waar Breitner en Vincent dus verbleven.
Tot nu toe geen links gevonden.
Teun Berserik en Feico Hoekstra
F. Leeman en J. Sillevis
In de voetsporen van Van Gogh
Michiel van der Mast en Charles Dumas
Jan Meyers