+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Panorama Mesdag
Den Haag, Nederland

  • 23 aug. 1881 - 25 aug. 1881

Op 1 augustus 1881 werd Panorama Mesdag geopend: een schilderij van Scheveningen, het omringende duinlandschap en de Noordzee. Met haar enorme afmetingen van 14 meter hoog en 120 meter breed is het, ook vandaag de dag, het grootste schilderij van Nederland. De Haagse kunstenaar en kunstverzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) kreeg in 1880 de opdracht van de speciaal opgerichte Belgische Maatschappij S.A. du Panorama Maritime de la Haye om het doek te schilderen. In de vier maanden die Mesdag nodig had om het kunstwerk te maken, kreeg hij hulp van onder andere de kunstenaars Théophile de Bock (1851-1904), George Hendrik Breitner (1857-1923) en Bernardus Johannes Blommers (1845-1914).

Vincent bezocht in augustus 1881 samen met De Bock Panorama Mesdag en was erg enthousiast:

“Dan heb ik met hem ’t panorama van Mesdag gezien, dat is een werk waar men alle respect voor moet hebben. Ik heb er bij gedacht aan een woord ik meen van Bürger of Thoré, over de Leçon d’anatomie van Rembrandt. Le seul défaut de ce tableau est de ne pas avoir de défaut.” Lees de hele brief

Oftewel: de enige fout van het schilderij is, dat het geen fouten heeft.

Toen de opdrachtgever failliet ging, kocht de vermogende Mesdag het Panorama zelf in 1886. Panorma Mesdag staat nog steeds op zijn oorspronkelijke locatie en is te bezichtigen.

 

Verder lezen

Teun Berserik en Feico Hoekstra
Vincent van Gogh: de vroege jaren (stripboek)
Amsterdam, 2012

F. Leeman en J. Sillevis
De Haagse School en de jonge Van Gogh
Zwolle, 2005

In de voetsporen van Van Gogh
Wandeling bij De Haagse School en de jonge Van Gogh
Gemeentemuseum Den Haag, 2005

Michiel van der Mast en Charles Dumas
Van Gogh en Den Haag
Zwolle, 1990

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

 

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen