Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Download wandeling
Legenda
 1. Image
 2. Image
Adres

Hofje van Nieuwkoop – Warmoezierstraat 44-206

Opmerkingen

Het Hofje van Nieuwkoop bestaat nog steeds en wordt gerekend tot een van Den Haags mooiste hofjes. De kunstenaarsvereniging Pulchri Studio bestaat ook nog steeds, maar is sinds 1898 gevestigd in een pand aan het Lange Voorhout 15.

Van Gogh en

Pulchri Studio

 1. Eerste half jaar van 1882

Vincent was in oktober 1881 op voorspraak van kunstenaar Anton Mauve (1838-1888) buitengewoon lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio geworden. De vereniging was in 1847 opgericht zodat kunstenaars naar model konden tekenen en kunstbeschouwingen en tentoonstellingen konden bekijken en organiseren. Voor Vincent was het lidmaatschap bij Pulchri zeer welkom, want zo zou hij andere kunstenaars in Den Haag kunnen leren kennen en, minstens net zo belangrijk, twee maal per week naar model kunnen tekenen. Dit zou hem de nodige kosten besparen voor het inhuren van een model. Hij betaalde namelijk al snel 1 a 2 gulden per dag voor een model, terwijl hij bij Puchri f 6,25 betaalde voor een half jaar lidmaatschap. Toch is er geen tekening bekend waarvan zeker is dat die op een tekenavond in Pulchri is ontstaan.

Vincent bezocht naast de tekenavonden ook een keer een kunstbeschouwing en een tableaux vivant. Hij was zelf eens door kunstenaar Bernardus Johannes Blommers (1845–1914) benaderd om in Pulchri een kunstavond te geven over de tijdschriftillustraties die hij actief verzamelde (naar o.a. Hubert von Herkomer, Frank Holl, George Dumaurier). De avond vond uiteindelijk niet plaats omdat het bestuur van Pulchri neerkeek op het populaire grafische werk dat volgens hen ook gewoon in het café kon worden bekeken.

Pulchri Studio huurde destijds de Regentenkamer van het Hofje van Nieuwkoop. 

Handige links
 1. Tot nu toe geen links gevonden.

Relevante brieven van Vincent
 1. Tot nu toe geen relevante brieven gevonden.
Verder lezen
 1. Teun Berserik en Feico Hoekstra

  Vincent van Gogh: de vroege jaren (stripboek)
  Amsterdam, 2012
 2. F. Leeman en J. Sillevis

  De Haagse School en de jonge Van Gogh
  Zwolle, 2005
 3. In de voetsporen van Van Gogh

  Wandeling bij De Haagse School en de jonge Van Gogh
  Gemeentemuseum Den Haag, 2005
 4. Michiel van der Mast en Charles Dumas

  Van Gogh en Den Haag
  Zwolle, 1990
 5. Jan Meyers

  De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
  Amsterdam, 1989