Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Download wandeling
Legenda
 1. Image
Adres

Voorstraat C 1602, Scheffersplein

Opmerking

Het pand van Blussé & Van Braam bestaat niet meer. Op het Scheffersplein waaraan de winkel lag, staat een standbeeld ter ere van de schilder Ary Scheffer die Vincent zo waardeerde. Het standbeeld stond er ook al toen Vincent in Dordrecht woonde.

Van Gogh in

Blussé & Van Braam

 1. 9 jan. 1877
   - 2 mei 1877

In januari 1877 begon Vincent als winkelbediende in de boekhandel Blussé & Van Braam. In december had Vincent de winkel alvast bezocht om te kijken of het wat voor hem was en in januari bleef hij na een eerste proefweek in Dordrecht. Vincent had de baan te danken aan bemiddeling van zijn oom Vincent ‘Cent’ van Gogh.

Blussé & Van Braam was een winkel met boeken, tijdschriften, kantoorartikelen, kaarten en prenten. Eén van Vincents taken was om verzendingen na te kijken. Als “bijlopie” deed hij verder vooral kleine klusjes in de winkel. Hij maakte lange dagen van ’s ochtends acht tot ’s avonds laat. Tussen de bedrijven door werkte hij achter zijn lessenaar aan vertalingen van de Bijbel uit het Nederlands naar het Engels, Duits en Frans. Zijn wens om dominee te worden stond zijn werk in de winkel duidelijk in de weg en zijn kamergenoot Paulus Coenraad Görlitz vertelde Vincents ouders dan ook treffend “Vincent deugt niet voor zijn vak, zijn roeping is elders.” Vincent zou Dordrecht uiteindelijk half mei verlaten om zich in Amsterdam voor te bereiden op een studie theologie. Hij vertrok pas uit Dordrecht toen zijn baas een vervanger voor hem had gevonden.

Relevante brieven van Vincent
 1. Tot nu toe geen relevante brieven gevonden.
Verder lezen
 1. M.J. Brusse

  Onder de menschen: Vincent van Gogh als boekverkoopersbediende I-III
  In: Nieuwe Rotterdamse Courant 31 mei 1914, 2 juni 1914, 4 juni 1914 (later opgenomen in Jo van Gogh-Bonger, Verzamelde brieven, 1973)
 2. E.H. Cossee

  Vincent van Gogh en kerkelijk Dordrecht
  In: Kwartaal & teken 6- 1 (1980), pp. 1-5
 3. Herinneringen van C. Görlitz

  Brief aan Frederik van Eeden, Nijmegen, 3 februari 1891
  (te raadplegen in: documentatiemap ‘Dordrecht’ in het Van Gogh Museum, Amsterdam)
 4. Ad Molendijk

  Vincent van Gogh in Dordrecht
  In: Kwartaal & Teken 16-2 (1990), pp. 3-10