Filter
Filters
Toegankelijkheid
Image
Oude plattegrond
Bekijk route
Legenda
 1. Image
 2. Image
Adres

Sint Annaplein 18-19

Historisch adres

Korvel 40A

Opmerkingen

Sint-Annaplein 18-19 is de plek waar destijds Vincents kosthuis stond. Op de gevel van het huidige pand is een herdenkingsplaquette geplaatst.

Van Gogh in

Familie Hannik

 1. 3 sep. 1866
   - 19 mrt. 1868

Toen Vincent onderwijs aan de HBS Koning Willem II in Tilburg volgde, woonde hij in bij de familie Hannik aan Korvel 40A (nu Sint Annaplein 18-19). Hij en zijn vrouw Adriana waren lid van de hervormde kerk en dus een geschikte partij als kosthuis voor Vincent. Vermoedelijk vond Vincent dit adres door bemiddeling van de hervormde gemeente, of door bemiddeling van de school. In een wervingsadvertentie in het Weekblad van Tilburg had directeur Fles namelijk gezet dat hij ten behoeve van ‘elders woonachtige ouders of voogden die hun kinderen of pupillen bij ingezetenen van Tilburg in de kost willen besteden’ wilde bemiddelen ‘voor plaatsing van Jonge Heeren voor kost, inwoning en huiselijk verkeer.’

De Hanniks hadden een zoon, Marinus, die enkele jaren ouder was dan Vincent en ook op de HBS zat. Uit het bevolkingsregister van Tilburg blijkt dat Vincent de enige kostganger was die de Hanniks ooit in huis hadden gehad, ze hadden dus geen kosthuis in de gebruikelijke zin. Over Vincents verblijf bij de Hanniks is verder weinig bekend.  

Handige links
 1. Tot nu toe geen links gevonden.

Relevante brieven van Vincent
 1. Tot nu toe geen relevante brieven gevonden.
Verder lezen
 1. Geheugen van Tilburg

  Kosthuis van Vincent van Gogh op Korvel
 2. H.F.J.M. Eerenbeemt

  De onbekende Vincent van Gogh: leren en tekenen in Tilburg, 1866-1868
  Tilburg, 1972
 3. H.F.J.M. Eerenbeemt, Henk Doremalen en Ronald Peeters

  Vincent Van Gogh in Tilburg, 1866-1868
  Tilburg, 2009
 4. Jan Meyers

  De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
  Amsterdam, 1989