]
Van Gogh in Het Steen
Oude plattegrond
Legenda
  1. Image

Steenplein 1

Het Steen bestaat nog steeds en is te bezoeken.

Van Gogh in

Het Steen

  1. 17 dec. 1885

Op een van zijn wandelingen maakte Vincent schetsen van Het Steen, een gebouw aan de Schelde dat deel uitmaakte van het verdedigingswerk van Antwerpen. Ook maakte hij een naar eigen zeggen “uitvoerig” schilderij van Het Steen. Vincent probeerde het schilderij -dat niet overgeleverd is- te verkopen en ging daarom langs bij een aantal handelaren in de stad, waarvan er één interesse toonde:

“Ik ben met mijn gezigt van ’t Steen nog naar een ander geweest, die het goed van toon & kleur vond, die echter in een rommel zat van zijn inventaris op te maken en klein behuisd is, maar waar ik na Nieuwjaar kon terugkomen. Het is een goed ding voor als er vreemdelingen zijn die een souvenir van Antwerpen willen hebben en om die reden zal ik in ’t zelfde genre van stadsgezigten er nog wel meer bij maken.” Lees de hele brief

Het is echter onduidelijk of Vincent het werk uiteindelijk bij deze handelaar kwijt kon.

De twee tekeningen van Het Steen bevinden zich inmiddels in de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. 

Van Gogh in OLV-Kathedraal
Oude plattegrond
Legenda
  1. Image

Groenplaats 21, Antwerpen

De kerk bestaat nog steeds en is te bezoeken.

Van Gogh in

OLV-Kathedraal

  1. 10 jan. 1886

Vincent bezocht de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal om de schilderijen van Peter Paul Rubens (1577-1640) te bewonderen. In Musée Ancien had hij er al een paar bekeken. In totaal hingen in de kathedraal vier religieuze stukken van Rubens waarvan Vincent twee drieluiken besprak in zijn brieven, namelijk De Kruisoprichting (1609-1610) en De Kruisafneming (1612). Wat Vincent zo bewonderde in Rubens’ werk was dat Rubens de menselijke smart zo goed kon uit drukken en hij prees hem om de schildering van alledaagse, mooie vrouwen.

Van Gogh in Sint-Andrieskerk
Oude plattegrond
Legenda
  1. Image

St-Andriesstraat 5

De kerk bestaat nog steeds en is te bezoeken.

Van Gogh in

Sint-Andrieskerk

  1. 2 jan. 1886

Een van de kerken die Vincent in Antwerpen bezocht was de Sint-Andrieskerk. Zijn broer Theo had gevraagd of hij het schilderij dat daar hing, De Kruisiging van Frans Francken II (1581-1642), al had gezien. Dat was voor Vincent de aanleiding om de kerk te bezoeken. Het schilderij kon Vincent bekoren, maar hij schreef:

‘‘Ik verbeeld me echter dat ik het ook zoo kan en iets nieuws vertelde ’t schilderij me niet.’’ Lees de hele brief

Vincent was meer onder de indruk van een glas in lood raam dat Stella Maris verbeeldde dat hij “suberbe” en “zeer, zeer curieus” noemde. In deze kerk zag Vincent ook het schilderij De Kruisafname waarvan hij dacht dat het een zeventiende-eeuws stuk was maar dat van de hand van zijn eigen academiedirecteur Charles Verlat bleek te zijn. 

Van Gogh in Musée Moderne
Oude plattegrond
Legenda
  1. Image

Venusstraat 34

Het gebouw aan de Venusstraat bestaat nog steeds, maar is geen museum meer. De museumcollectie bevindt zich sinds 1890 in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in het nieuwe museumgebouw aan de Leopold de Waelplaats 2.

Van Gogh in

Musée Moderne

  1. 25 nov. 1885
  2. 2 jan. 1886

Het Musée moderne was een van de eerste plekken die Vincent bezocht toen hij aankwam in Antwerpen. Hier zag hij onder andere schilderijen van Robert Mols, Henri de Braekeleer, landschappen van César de Cock en Henri Leys. Over de meeste schilderijen was Vincent tevreden maar hij zag ook “horrible” zaken. Hij vond het vooral interessant om te zien hoe karakter in de portretten werd weergegeven.

Van Gogh in Musée Ancien
Oude plattegrond
Legenda
  1. Image

Mutsaardstraat 31

Het gebouw aan de Mutsaardstraat bestaat nog steeds, maar is geen museum meer. De museumcollectie bevindt zich sinds 1890 in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in het nieuwe museumgebouw aan de Leopold de Waelplaats 2.

Van Gogh in

Musée Ancien

  1. 25 nov. 1855

Na zijn aankomst in Antwerpen bezocht Vincent verschillende musea. Zo ook het Musée Ancien waar oude kunst hing. Hier zag hij verschillende schilderijen van Hollandse en Vlaamse oude meesters zoals Peter-Paul Rubens, Frans Hals, Rembrandt, Jacob Jordaens en Jan van Eyck. Vooral van het schilderij Vissersjongen van Frans Hals (c. 1630) was Vincent weg. Hij vond het zo bijzonder mooi omdat:

‘‘ik onder ’t volk van hier zooveel types zie die mij aan dien tijd doen denken.’’ Lees de hele brief

Vincent was een fan van het werk van Hals. Hij bewonderde de stijl van hem en Rembrandt: snel schilderen en het aanzetten van vormen met slechts enkele penseelstreken. Vincent vond het een genot om een schilderij te zien dat niet helemaal “zorgvuldig was gladgestreken”.