Van Gogh Museum

Sven

Na de dood van Vincent van Gogh kreeg zijn werk een tweede leven. Vincent had tijdens zijn leven jarenlang schilderijen en tekeningen naar zijn broer Theo gestuurd, in de hoop dat Theo die kon verkopen. Zo zouden de werken fungeren als een terugbetaling voor alles wat Theo voor Vincent had gedaan: hem onderhouden door een maandelijkse financiële bijdrage te geven en …

Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Sven

Na de dood van Vincent van Gogh kreeg zijn werk een tweede leven. Vincent had tijdens zijn leven jarenlang schilderijen en tekeningen naar zijn broer Theo gestuurd, in de hoop dat Theo die kon verkopen. Zo zouden de werken fungeren als een terugbetaling voor alles wat Theo voor Vincent had gedaan: hem onderhouden door een maandelijkse financiële bijdrage te geven …

Gezicht vanuit Theo's appartement, 1887

rue Lepic

Sven

Begin juni 1886 verhuisden Theo en Vincent van hun appartement aan de rue Laval naar de rue Lepic 54. Sinds Vincents komst naar Parijs in februari van dat jaar was het huis aan de rue Laval te klein geworden. Het nieuwe appartement was voor Parijse begrippen ruim en Vincent had er in ieder geval zijn eigen atelier: een kamer met een klein raam aan …

De begraafplaats

Begraafplaats

Sven

Vincent overleed op 29 juli 1890 aan de verwondingen van een schotwond die hij zichzelf twee dagen daarvoor in de velden rondom Auvers-sur-Oise had toegebracht. Op 30 juli werd hij begraven op de begraafplaats van het dorp in het bijzijn van zijn broer Theo, dokter Gachet, de Ravouxs, voormalige buren uit het dorp en vrienden uit Parijs onder wie Émile …

Garvin House

School Jones

Sven

Toen Vincent enkele dagen aan de jongensschool van Stokes in Isleworth werkte, leerde hij Thomas Slade-Jones (1829-1883) kennen. Deze man had net als Stokes een kostschool aan Twickenham Road en was daarnaast dominee. Hij bood Vincent een baan aan in zijn school Holme Court, enkele panden verderop. Aanvankelijk gaf Vincent vooral les op de school, maar later gaf hij ook zondagsschool en …

Vincents woonhuis

Woonhuis

Sven

Toen Vincent op de school van Stokes werkte, logeerde hij samen met de ondermeester en vier leerlingen in een huis aan hetzelfde pleintje. In het midden lag een grasveld waar de leerlingen van de school speelden in het middaguur. Al bij aankomst schreef Vincent aan Theo dat zijn kamer verlangde naar prenten aan de muur. Vermoedelijk hing hij zijn kamer dus net …

Royal Road

School Stokes

Sven

Op 16  april 1876 kwam Vincent in Ramsgate aan om daar tegen kost en inwoning -maar zonder salaris- voor William Port Stokes (ca.1832-1890) te werken als assistent onderwijzer op diens jongensschool. Hij had het aanbod slechts twee weken daarvoor ontvangen. De school telde 24 jongens in de leeftijd van 10-14 jaar en zij waren onderworpen aan een strak ritme: iedere …

Salon du Bébé

Salon du Bebé

Sven

Tussen januari en juli 1879 sprak Vincent een aantal keer in de Salon du Bébé (ook wel Le temple de Bébé genoemd). In het zaaltje voor ongeveer honderd man kwam een afsplitsing van de protestante kerk van Grand-Wasmes samen. In een van de brieven aan zijn broer Theo schreef Vincent dat hij de bewoners niet gemakkelijk kon verstaan, omdat ze …

Rappard

Atelier Van Rappard

Sven

In de brief van 1 november 1880 schreef Vincent aan zijn broer Theo dat hij op bezoek was gegaan bij de Nederlandse kunstenaar Anthon Gerhard Alexander van Rappard (1858-1892) die in Brussel aan de Académie des Beaux-Arts studeerde. Om negen uur ’s ochtends ontmoetten ze elkaar aan de Rue Travesière 64. Bij de eerste ontmoeting twijfelde Vincent of het tussen hen zou …

Lange Beeldekensstraat

Atelierwoning

Denise

Eind november 1885 kwam Vincent in Antwerpen aan. Hij huurde een kamer van het Nederlandse echtpaar Willem Henricus Brandel en diens vrouw Anna Wilhelmina Huberta. Voordat Vincent naar Antwerpen vertrok, verwachtte hij dat hij geen geld zou hebben om een atelier te huren in de stad. Maar het lukte hem toch om bij het echtpaar Brandel ook een klein hokje naast zijn eigen …

Kattenburgerstraat

Oom Jan

Sven

Vincent van Gogh woonde in bij zijn oom Johannes ‘Jan’ van Gogh, die directeur was van de marinewerf in het oostelijke deel van Amsterdam. ’s Ochtends stond Vincent vaak vroeg op en genoot dan van het uitzicht op de werf waar duizenden arbeiders langzaam binnenliepen: een geluid dat hem aan het geruis van de zee deed denken. De levendige omgeving …

Goupil & Cie

Sven

Vincent werkte tussen 30 juli 1869 en 10 mei 1873 als jongste bediende bij de Haagse vestiging van de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Goupil (opgericht in 1829) was destijds een van de bekendste kunst- en prentenhandels van Europa en had een hoofdkantoor in Parijs en vestigingen in Londen, Brussel, Den Haag, Berlijn en New York. De Haagse branche werd …

Dordrecht

Dordrechts Museum

Sven

Vincent bezocht een aantal keer het Dordrechts museum dat onder andere werk van een van Vincents favoriete kunstenaars, Ary Scheffer (1795–1858), in de collectie had. Al in de eerste brief die Vincent vanuit Dordrecht aan zijn broer Theo schreef, vertelde hij dat hij het museum had bezocht. Hij noemde toen Scheffers schilderij Christus in Gethsemane bij name: een werk dat op zijn …

Rijken

Pension familie Rijken

Sven

Vincent verbleef in Dordrecht in het kosthuis van Pieter Rijken en zijn vrouw Maria Aelmans in de Tolbrugstraat Waterzijde, boven hun kruidenierswinkel. Naast het pand bevond zich de opslag van Vincents werkgever Blussé & Van Braam: het is dan ook aannemelijk dat Vincent dit kosthuis vond door bemiddeling van zijn baas Pieter Kornelis Braat.  Het echtpaar had al drie kostgangers in …

Pastorie

Pastorie

Sven

Familie Van Gogh woonde in de pastorie naast de Nederlands Hervormde Kerk waar Vincents vader dominee was. Toen Vincent in 1878 en 1881 voor langere tijd in Etten verbleef, kreeg hij de aanbouw aan de achterkant van het huis tot zijn beschikking als studeerkamer en later als atelier. De met klimop begroeide kamer keek uit op de achtertuin van het huis die …

Hannik

Familie Hannik

Sven

Toen Vincent onderwijs aan de HBS Koning Willem II in Tilburg volgde, woonde hij in bij de familie Hannik aan Korvel 40A (nu Sint Annaplein 18-19). Hij en zijn vrouw Adriana waren lid van de hervormde kerk en dus een geschikte partij als kosthuis voor Vincent. Vermoedelijk vond Vincent dit adres door bemiddeling van de hervormde gemeente, of door bemiddeling van de …

Hartsuiker

Sven

Op 11 september 1883 arriveerde Vincent in Hoogeveen. Voor f 1,- per dag vond hij onderdak niet ver van het station van Hoogeveen bij logementhouder Albertus Hartsuiker (1827 – 1902), diens vrouw Catharina Beukema (1835-1908) en hun drie kinderen. Het logement had een grote ‘gelagkamer’(deel van de herberg waar de gasten konden zitten), stal, achterzolder en een tuin. Vincent kreeg …

Kerkhof

Sven

Gedurende de tijd dat Vincent in Hoogeveen verbleef, bracht hij een bezoek aan een nabijgelegen kerkhof en schilderde het; een onderwerp dat hij vaker in zijn leven ter hand zou nemen. Hij schreef zijn broer over het bezoek aan dit kerkhof: “Gisteren vond ik een der eigenaardigste kerkhoven die ik ooit zag – verbeeld U een stuk heide met een heg …