Alphonse Portier (1841-1902) was een kunsthandelaar in Parijs die vanuit zijn appartement op rue Lepic 54 werk verkocht van kunstenaars zoals Auguste Renoir, Johan Barthold Jongkind, Paul Cézanne en Henri de Toulouse-Lautrec. Hij was een van de eersten die positief reageerde op het werk van Vincent toen diens broer Theo hem in 1885 een schets van De aardappeleters liet zien. Omdat het een van de eerste positieve …
Asnières
Sinds Vincents aankomst in Parijs in februari 1886 had hij voornamelijk in en rond Montmartre geschilderd, de wijk waar hij woonde. Vanaf het voorjaar van 1887 kwam daar verandering in en ging hij regelmatig de stad uit en schilderde en tekende dan graag in Asnières, een dorpje zes kilometer ten noorden van Parijs aan de oevers van de Seine dat populair was …
Atelier Toulouse-Lautrec
Vincent kende Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) van zijn studietijd aan het atelier bij Fernand Cormon en raakte bevriend met hem. Toulouse-Lautrec had zijn atelier op de hoek van rue Tourlaque en de rue Calaincourt, vlakbij het appartement van Vincent en Theo. Vincent ging vaak naar de wekelijkse bijeenkomsten met kunstenaars die Toulouse-Lautrec bij hem thuis organiseerde. Toulouse-Lautrecs minnares, de kunstenares Suzanne Valadon (1865-1938), herinnerde …
Atelier Seurat
Vincent had bewondering voor het werk van Georges Seurat (1859-1891). De twee kunstenaars ontmoetten elkaar voor het eerst op de tentoonstelling die Vincent in november en december 1887 in Restaurant du Chalet had georganiseerd. Vlak voordat Vincent op 19 februari 1888 naar Arles vertrok, bezocht hij op de valreep samen met zijn broer Theo Seurat voor het eerst in zijn atelier aan de Boulevard …
Atelier Russel
Bij het open atelier van de kunstenaar Fernand Cormon, waar Vincent in het voorjaar van 1886 lessen volgde, leerde hij de Australische kunstenaar John Peter Russell (1858-1930) kennen. Ze raakten bevriend en Russell maakte in zijn atelier aan de impasse Hélène nr. 15 een portret van Vincent. De bevriende kunstenaar Archibald Standish Hartrick noemde dit het meest gelijkende portret van …
Atelier Guillaumin
Vincent raakte in Parijs bevriend met de impressionistische kunstenaar Armand Guillaumin (1841-1927), voor wiens werk en persoonlijkheid hij veel waardering had. Vincent ging regelmatig naar hem toe in zijn studio aan Quai d’Anjou 13, het oude atelier van Charles-François Daubigny. Jaren later haalde Vincent nog eens herinneringen op met zijn broer Theo aan een bezoek dat zij samen aan de kunstenaar brachten: …
Atelier Bernard
Vincent raakte in Parijs bevriend met de vijftien jaar jongere kunstenaar Émile Bernard (1868-1941). Ze hadden elkaar in het voorjaar van 1886 voor het eerst ontmoet bij het atelier van Fernand Cormon en in het najaar van datzelfde jaar troffen ze elkaar weer bij de verfwinkel van Julien Tanguy. Bernard herinnerde zich: “Toen hij uit de achterkamer opdook, met dat hoge en brede voorhoofd, was …
Theo en Jo
Op 18 april 1889 trouwde Vincents broer Theo, die in Parijs als kunsthandelaar werkte, met Johanna (Jo) Bonger (1862-1925). Het huwelijk vond plaats in Amsterdam, maar Jo kwam bij Theo in Parijs wonen. Omdat het appartement aan de rue Lepic waar Theo tot dan toe woonde niet geschikt was om samen met Jo in te wonen, was hij sinds hun verloving op zoek naar …
Dokter Gachet
Bij aankomst in Auvers op 20 mei 1890 maakte Vincent direct kennis met dokter Paul-Ferdinand Gachet (1828–1909) aan wie hij was gekoppeld door zijn broer Theo. Hij trad op als dokter en vertrouwenspersoon voor Vincent. Dat was van groot belang omdat er kans was op psychische aanvallen zoals hij die in Arles en Saint-Rémy had gehad: “Het belangrijkste is de dokter te kennen, zodat …
Milliet
Vincent gaf teken- en schilderles aan Paul Eugène Milliet (1863–1943), een onderluitenant van het derde zoeavenregiment, dat gestationeerd was op de kazerne Calvin in Arles. Vincent had hem vermoedelijk begin juni 1888 leren kennen. Om hem goed les te geven vroeg Vincent aan zijn broer Theo om in Parijs op zoek te gaan naar het boek Guide de l’alphabet du dessin ou l’art d’apprendre …
Roulin
Vincent raakte bevriend met de postbeambte Joseph Etienne Roulin (1841 – 1903) die met zijn gezin vlakbij woonde. In juli 1888 schreef Vincent zijn broer Theo: “Nu ben ik bezig met een ander model, een postbode in blauw uniform met goud versierd, een forse bebaarde kop, erg socratisch.[…] Een interessantere man dan heel wat andere lui.” Lees de hele brief Het portret dat …
Gladwell Gallery
Vincent was in Parijs bevriend geraakt met Harry Gladwell (1857–1927), de zoon van Henry William Gladwell, de eigenaar van Gladwell Gallery in Londen. Vincent bezocht de galerie regelmatig als hij in Londen was. De galerie was opgericht in het midden van achttiende eeuw en heeft bestaan totdat Algernon, de zoon van Harry, haar verkocht in 1951.
Van Wisselingh and Cottier
Toen Vincent van Gogh in Londen woonde, maakte hij kennis met Elbert Jan van Wisselingh (1848-1912), die destijds samen met Daniel Cottier (1837-1891) een kunsthandel in Londen had. Van Wisselingh was een Nederlander en had –net als Vincent- zijn training gehad bij Goupil & Cie (in Den Haag en Parijs). Van Wisselingh & Cottier waren slechts zakenpartners tussen 1874 en 1882. Na …
Familie Gladwell
Vincent van Gogh had Harry Gladwell (1857-1927) leren kennen in Parijs toen hij daar in 1875 bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie werkte. Hoewel hij Harry aanvankelijk maar een vreemde jongen vond, werden ze zeer goede vrienden. De vader van Harry, Henry William Gladwell, had een galerie in Londen op 20-21 Gracechurch Street. Toen Vincent na Parijs naar Ramsgate en Isleworth was verhuisd, kwam Harry hem eens opzoeken en Vincent …
Familie Obach
Toen Vincent bij kunsthandel Goupil & Cie in Londen werkte, had hij goed contact met zijn baas Charles Obach (1840/41-?). Ze maakten samen eens een uitstapje naar Box Hill en toen Vincent na zijn ontslag bij Goupil & Cie in Parijs in 1876 naar andere banen solliciteerde en een referent nodig had, wilde Obach dat zijn. Toen Vincent enkele maanden later een nieuwe baan had gevonden als hulponderwijzer …
Schmidt
Toen Vincent na zijn verblijf in de Borinage besloot om naar Brussel te gaan om zich daar verder te ontwikkelen als kunstenaar klopte hij aan bij Tobias Victor Schmidt (1842–1903). Die was manager bij kunsthandel Goupil & Cie in Brussel en Vincents broer Theo had in 1873 voor hem gewerkt en tijdelijk bij hem in huis gewoond. Tijdens Vincents verblijf in de …
Familie Geerling
Toen Vincent samen met zijn vader en meneer Jones in 1878 Brussel bezocht om zich te oriënteren op een studie voor evangelist logeerden ze bij familie Geerling in Brussel. De architect Otto Geerling deed veel evangelisatiewerk en was daardoor een bekende van vader Van Gogh. Meer dan een jaar later maakte Vincent vanuit het Belgische dorpje Cuesmes een voettocht naar Brussel en bezocht toen …
Atelier Van Rappard
In de brief van 1 november 1880 schreef Vincent aan zijn broer Theo dat hij op bezoek was gegaan bij de Nederlandse kunstenaar Anthon Gerhard Alexander van Rappard (1858-1892) die in Brussel aan de Académie des Beaux-Arts studeerde. Om negen uur ’s ochtends ontmoetten ze elkaar aan de Rue Travesière 64. Bij de eerste ontmoeting twijfelde Vincent of het tussen hen zou …
Willem Roelofs
Op 1 november 1880 schreef Vincent zijn broer Theo dat hij op diens aanraden op bezoek was gegaan bij de Nederlandse kunstenaar Willem Roelofs (1822 – 1897). Deze verbleef al sinds 1848 in Brussel en nam daar een belangrijke positie in in de kunstwereld en kon zo een waardevol contact zijn voor Vincent. Roelofs adviseerde Vincent: “dat van nu af …
Winkel oom Cor
Vincents oom Cornelis Marinus ‘Cor’ van Gogh (in Vincents brieven vaak C.M. genoemd. 1824-1908 ) had een boek- en kunsthandel aan de Keizersgracht (eerder was de winkel in de Leidsestraat 38 gevestigd). Vincent bezocht de winkel van zijn oom regelmatig en zag daar allerlei kunstwerken, tijdschriften en boeken die hij interessant vond. In maart 1878 had oom Cor zijn kunstzaal opnieuw …
Ds. Meijjes (jr.)
Vincent van Gogh ontmoette begin juli 1877 Jeremias ‘Jeremie’ Posthumus Meijjes (1831–1908) en diens vrouw Jeanne Louise Agathe Tilanus (1834–1881) bij dominee Reinier Posthumus Meijjes, een kennis van vader Van Gogh. Ze hadden een gezellige avond en Vincent bezocht hen daarna nog enkele malen. Ook hoorde hij Meijjes eens spreken in de Westerkerk en was daarvan zeer onder de indruk. Hoezeer Vincent het …
Ds. Meijjes (sr.)
Vincent van Gogh bracht op aanraden van zijn vader in juni 1877 een bezoek aan Ds. Reinier Posthumus Meijjes (1803-1891). Vincent had bewondering voor de getalenteerde man met een sterk geloof. Een maand na zijn eerste ontmoeting met de dominee bezocht hij hem nog eens en had toen een zeer amusante avond waarop hij ook Meijjes’ zoon Jeremie en diens …
Kee Vos (familie Stricker)
Tussen 25 en 27 november 1881 was Vincent in Amsterdam om zijn nicht Cornelia ‘Kee’ Adriana Vos-Stricker (1846-1918) op te zoeken. In de zomer van dat jaar was hij heimelijk verliefd geworden op haar toen Kee, die in 1878 weduwe was geworden van Christoffel Martinus Vos, een paar weken in Etten bij de familie Van Gogh logeerde. Vincent had toen zijn liefde voor haar …
Kee en Christoffel Vos
Vincent van Goghs nicht Kee woonde met haar man Christoffel Vos aan de Prinsengracht tegenover de Westerkerk. Vincent bezocht hen graag. Zo ging hij bij hen langs tijdens een wandeling op 5 augustus 1877 van het oostelijke deel van de stad richting Bickerseiland. Ook bezocht hij hun op de avond van 17 september en was toen onder de indruk van hun …
- Page 1 of 2
- 1
- 2