Voorblad van de catalogus bij de tentoonstelling

8e tentoonstelling Impressionisten

Sven

Vincent bezocht waarschijnlijk de achtste impressionistententoonstelling die van 15 mei tot 15 juni 1886 werd gehouden in een galerie aan rue Laffitte nr. 1. Daar was onder andere werk te zien van Mary Cassat, Armand Guillaumin, Camille en Lucien Picasso, Paul Signac en Georges Seurat. Voordat Vincent in Parijs woonde, kende hij het impressionisme voornamelijk van horen zeggen. Eenmaal in …

Salon des Indépendants

Sven

Vincent bezocht vermoedelijk de IIème Exposition de la Société des Artistes Indépendants. Hoewel hij niet letterlijk over de tentoonstelling schreef in zijn brieven is het aannemelijk dat hij deze wél bezocht, want zijn interesse in de hedendaagse kunst was groot en dit was een van de belangrijkste tentoonstellingen in die periode. Andere belangrijke impressionistische exposities die hij vermoedelijk zag waren de …

Titelblad van La Revue Indépendante, 1841

La Revue Indépendante

Sven

De schrijvers Félix Fénéon (1861-1944) en Edouard Dujardin (1861-1949) maakten regelmatig kleine tentoonstellingen in de kantoren van het politieke, literaire en artistieke maandblad La Revue Indépendante aan Chaussée d’Antin nr. 11. Vincent bezocht er in december 1887 vermoedelijk de tentoonstelling met werk van Louis Anquetin, Camille Pissarro en Georges Seurat.  In september 1888, toen Vincent inmiddels in Arles woonde, suggereerde zijn broer Theo hem …

Paul Signac, Toepassing van Charles Henry’s Chromatische cirkel Affiche voor Théâter-Libre, 31 januari 1889

Théâtre Libre

Sven

Op 30 maart 1887 opende het Théâtre Libre op rue Blanche nummer 96 in Parijs. Het was opgericht door André Antoine en het was een plek waar vernieuwend theater werd vertoond. De affiches voor de voorstellingen werden door bekende kunstenaars ontworpen zoals Édouard Vuillard, Paul Signac en Henri de Toulouse-Lautrec. In de repetitieruimte van het theater gaf Antoine vaak ruimte aan kunstenaars om …

Vincent van Gogh, Mand met appels, 1887

Hennequin

Sven

De winkel van Gust. Hennequin aan de Avenue de Clichy verkocht verf, doeken en kwasten. Veel impressionisten kochten hier hun kunstenaarsbenodigdheden. Ook Vincent kocht er wel eens. Op de achterkant van Zelfportret (een schilderij op karton uit 1887) en op de achterkant van het doek Mand met appels staat een stempel van de winkel. De winkel heeft nog tot recentelijk bestaan: eind 2010 sloot …

Vincent van Gogh, Stilleven met korenbloemen, madeliefjes, klaprozen en witte anjers, 1887

Hardy-Alan

Sven

De Engelse handelaar Hardy-Alan (1862-1933) had een winkel in Parijs met onder meer verf, doeken en ezels waar Vincent wel eens kwam. Op de achterkant van het doek Stilleven met korenbloemen, madeliefjes, klaprozen en witte anjers stond – voordat het bij een restauratie verdoekt werd – een merkteken van deze handelaar. Onder andere Auguste Renoir, Henri Fantin-Latour en James McNeill Whistler kochten ook materialen …

Vincent van Gogh, Portret van Agostina Segatori, 1887

Fermine

Sven

A. Fermine handelde in schildersezels maar verkocht ook andere kunstenaarsbenodigdheden zoals doeken. De winkel bestond van 1876 tot 1911. Vincents werk Portret van Agostina Segatori is geschilderd op een doek van Fermine, blijkt uit de stempel die achterop staat. 

Vincent van Gogh, Vaas met seringen, madeliefjes en anemonen, 1887

Dubus

Sven

Dubus was een winkel met schilder- en tekenbenodigdheden waar Vincent af en toe kwam. Vincents werk Vaas met seringen, madeliefjes en anemonen uit 1887 is op een doek van Dubus geschilderd, volgens het merkteken op de achterkant van het doek. Ook andere kunstenaars zoals Gustave Caillebotte en Claude Monet kochten wel eens benodigdheden bij Dubus. 

Vincent van Gogh, De aardappeleters, 1885

Portier

Sven

Alphonse Portier (1841-1902) was een kunsthandelaar in Parijs die vanuit zijn appartement op rue Lepic 54 werk verkocht van kunstenaars zoals Auguste Renoir, Johan Barthold Jongkind, Paul Cézanne en Henri de Toulouse-Lautrec. Hij was een van de eersten die positief reageerde op het werk van Vincent toen diens broer Theo hem in 1885 een schets van De aardappeleters liet zien. Omdat het een van de eerste positieve …

Bague et Cie

Sven

Uit correspondentie tussen Vincent en zijn broer Theo blijkt dat de kunsthandel Bague et Cie in het najaar van 1888 interesse toonde om recente werken van Vincent te verkopen. De kunsthandel was toen in handen van Athnase Bague en zijn partner Maurice Gouvet. Zij handelden in kunstwerken van de school van Barbizon en de Haagse school en concurreerden zodoende met …

Vincent van Gogh, De molen ‘Le blute fin’, 1886

Rey et Perrot

Sven

Rey et Perrot was een winkel die verf en doeken verkocht, waar Vincent vermoedelijk weleens kwam. De zaak bevond zich slechts enkele minuten lopen vanaf Vincents appartement aan de rue Lepic. Zowel Vincents schilderij Portret van een vrouw als De molen ‘Le Blute-Fin’ draagt op de achterkant van het doek een merkteken van Rey et Perrot. 

Vincent van Gogh, Uitgebloeide zonnebloemen, 1887

Cluzel

Sven

In december 1887 schreef Paul Gauguin aan Vincent dat hij een schilderij voor hem had achtergelaten bij lijstenmaker Pierre Cluzel in de rue Fontaine Saint-Georges. Gauguin had de tentoonstelling bezocht die Vincent in november-december 1887 in Restaurant du Chalet had georganiseerd en daarna waren de twee tot een ruil gekomen. Vincent ruilde twee schilderijen van uitgebloeide zonnebloemen tegen het doek Aan de oever …

Vincent van Gogh, De molen Le Blute fin, 1886

Hofer frères

Myrthe

De winkel Hofer frères in het straatje Grand-Augustins verkocht allerlei kunstenaarsbenodigdheden zoals doeken en verf, die ze veelal ook zelf produceerden. Ook deden ze restauraties. De doeken van Vincents schilderijen Zonsondergang in Montmartre en De molen Le Blute-Fin dragen op de achterkant het merkteken van Hofer frères.

Adolphe Monticelli, Vaas met bloemen, ca. 1875

Delarebeyrette

Myrthe

François Joseph Delarebeyrette (1825-1886) was de belangrijkste handelaar van kunstwerken van Adolphe Monticelli (1824-1886) in Parijs. Toen Vincent in Parijs woonde was de zaak inmiddels overgenomen door Delarebeyrettes vrouw Eveline en hun zoon Gabriel. De handelaar had in 1886 zeker veertig werken van Monticelli in bezit: een kunstenaar die een belangrijke rol zou gaan spelen wat betreft Vincents ideeën over kleur. …

Vincent van Gogh, Portret van Etienne-Lucien Martin, 1887

Restaurant du Chalet

Sven

Vincent organiseerde op eigen initiatief een expositie met werk van de kunstenaars Louis Anquetin, Émile Bernard, Arnold Hendrik Koning, Henri de Toulouse-Lautrec en hemzelf in Grand Bouillon-Restaurant du Chalet. Dat was een populair restaurant aan de Avenue de Clichy met eenvoudige en goedkope maaltijden waar Vincent in 1887 graag kwam. De kunstenaars behoorden allemaal tot wat Vincent de “Petit Boulevard” noemde. Daar bedoelde …

Galerie Georges Petit, ca. 1908

Georges Petit

Denise

Georges Petit (1856-1920) was een van de belangrijkste kunsthandelaren in Parijs toen Vincent er woonde. De jonge Petit was vrijwel direct nadat hij de zaak van zijn vader had geërfd in 1877 begonnen met het kopen van kunstwerken van de impressionisten, maar hij handelde ook meer klassieke schilderkunst. Hij concurreerde zodoende met Durand-Ruel en Boussod, Valadon & Cie. Petit organiseerde niet alleen verkooptentoonstellingen maar …

Stempel van Tasset et Lhôte

Tasset et Lhôte

Myrthe

In Parijs kocht Vincent graag doeken bij de winkel met kunstenaarsbenodigdheden van Tasset et Lhôte; een kleine winkel die ook materiaal leverde aan onder andere Paul Signac, Alfred Sisley en Edgar Degas. Vincent was met name erg tevreden over hun geprepareerde doeken en bestelde die, ook toen hij inmiddels in Arles woonde, bij de firma. Ook kocht hij er toen nog steeds zijn verf. …

Vincent van Gogh, Het venster bij Bataille, 1887

Chez Bataille

Myrthe

Vincent at bijna dagelijks met zijn broer Theo en diens goede vriend (en latere zwager) Andries Bonger bij het goedkope eethuis Chez Bataille in Montmartre. Vincent maakte er een tekening: Het venster bij Bataille. Destijds was het voor alleenstaande mannen de normaalste zaak van de wereld om dagelijks uit eten te gaan: dat was gemakkelijk en goedkoop. 

Pignel-Dupont

Myrthe

Vincent kocht wel eens karton bij de verf- en behangwinkel van Pignel-Dupont, een winkel vlak bij het Parijse appartement van de broers in de rue Lepic. Vincent schreef nooit over de winkel, maar acht van zijn Parijse schilderijen/studies op karton hebben een etiket van de winkel op de achterzijde.

Armand Cassagne, Guide de l’alphabet du dessin

Berville

Myrthe

Vincent kwam waarschijnlijk weleens in de winkel van de verfhandelaar Léon Berville aan de rue de la Chaussée d’Antin nr. 25. Het papier van twee tekeningen van Vincent uit de Parijse periode draagt namelijk het watermerk van de winkel. Bovendien verwees hij in een van zijn brieven uit Arles ook naar de winkel van Berville toen hij Guide de l’alphabet du dessin van Armand …

Martin

Myrthe

De Parijse kunsthandelaar Pierre Firmin Martin (1817-1891), ook wel père Martin genoemd, verkocht voornamelijk het werk van kunstenaars van de school van Barbizon en de impressionisten in Parijs. In de periode 1887-1888 stelde hij ook een aantal van Vincents schilderijen tentoon. Behalve bij Martin hing Vincents werk destijds ook in de winkels van Julien Tanguy en van Georges Thomas. Bij hen allemaal kwam er …

Georges Thomas

Myrthe

Georges Thomas (?-1908), ook wel ‘père Thomas’ genoemd, was een kleine kunsthandelaar die hedendaagse kunstenaars steunde door hun werk tentoon te stellen en aan te kopen. Hij was bijvoorbeeld een van de eersten die het werk van Henri de Toulouse-Lautrec verkocht. Ook Vincents werk hing in 1886-87 in zijn zaak, maar voor zover bekend werd daarvan niets verkocht. Vincents kunst werd destijds niet …

Armand Cassagne, Guide de l’alphabet du dessin

Latouche

Myrthe

Vincent kwam waarschijnlijk wel eens in de winkel van Louis Latouche (1829-1884) aan de rue La Fayette waar pigmenten en moderne schilderijen werden verkocht, werken werden verdoekt en ingelijst. In de etalage werden bovendien doeken van impressionistische kunstenaars tentoongesteld. Mevrouw Latouche runde de winkel in haar eentje sinds de dood van haar man in 1884.  Waarschijnlijk kocht Vincent, of zijn …

Auguste Renoir, Portret van Paul Durand-Ruel, 1910

Galerie Durand-Ruel

Denise

Paul Durand-Ruel (1831-1922) was in de tweede helft van negentiende eeuw een van de belangrijkste kunsthandelaren van hedendaagse kunst in Parijs. Vincent waardeerde Durand-Ruel omdat hij kunstenaars ondersteunde door werk van hen aan te kopen ook al was er nog geen grote markt voor hun kunst. Theo had, toen Vincent in 1884 en 1885 in Nuenen woonde, geprobeerd Durand-Ruel enthousiast te …